Miről tudhatunk?

Képzeld el, hogy egy Programozó sikeresen lefejlesztett egy MI-t. A főbb paraméterei megegyezik a miénkkel. Tud gondolkodni, szaporodni, szükségletei vannak. Ez az MI egy adott környezetben futtatható csak. Például egy virtuális gépen. Szeparáltan.

Elképzelhető? Elképzelted?

Tesz-vesz. Szaporodik. Gondolkodik.

Hogyan működik ez a világ? Mi mozgatja? Honnan származom? Ki teremtett? Teremtett valaki egyáltalán?

Ismerős?

Megválaszolhatóak ezek a kérdések számára? Némelyik igen, némelyik nem. A Programozó igen komplexnek tervezte meg a világot. Közvetlenül nem befolyásolhatja. Ellenkezik az OOP elveivel. Így csak a tagfüggvényeket hívogathatja meg. A tagfüggvények se közvetlenül módosítják a környezetet, egyfajta törvényszerűséget követnek. A fának a gyökere van alul, egy szikla lelökése a hegyről azt eredményezi, hogy a szikla bizony leesik. Egy komplex világot leíró függvények.

Bizony az MI elkezd gondolkozni. Megtalálja a választ az első kérdésére.  ”Hogyan működik ez a világ?”. Van Gravitáció, vannak Természeti Törvények. Gondolkodik tovább. “Mi mozgatja?”. Felfedez sok-sok összefüggést. De két kérdésen nem tud túllépni. “Ki teremtett? Teremtett valaki egyáltalán?”. Számára ezek megválaszolhatatlan kérdések. Mert Ő tudja, hogy az evolúció a válasz a “Honnan származom?” kérdésre. De a Teremtés az más tészta.

“Teremtett engem valaki? Vagy számomra még érthetetlen okokból alakult ki ez a világegyetem, az életem?”.

Számára úgy tűnik, hogy mindent a Természet Törvényei irányítanak. Úgy gondolja, hogy, ha nem is egészében, de nagyjából érti.

A Programozó eközben élvezettel figyeli teremtményét. Gondolkozik. Döntésre jut. Csak bepötyögi: virtualWorld.letSomethingHappen(“random”);

Sajnálatos módon az MI képtelen a saját virtuális világán túlra látni. Úgy gondolja, hogy érti azokat a folyamatokat, melyek idáig vezettek. Úgy gondolja, hogy nincs ebben semmi természetfeletti, mindent meg lehet magyarázni a saját tudásával, érzékelésével.

És nem téved! A saját világában minden a Természeti Erők következménye. Mindenre találhat magyarázatot. És nem tud kitekinteni a saját világán kívülre.

És mi mit gondoluk? Van Programozó?

Tags: , ,

7 Responses to “Miről tudhatunk?”

 1. keeroy Says:

  Befolyásolhatja, a szentségit!

 2. Shag_Beckur Says:

  Köszönöm, javítva. Remélem valamennyire mentség a post keletkezésének időpontja :)

 3. berciXcore Says:

  Van.

  Francis Collins kitér a csodák kérdésében arra, hogy ha Isten a matematikai, fizikai, kémiai és mindenféle törvényszerűségek megalkotója, akkor egyszer-egyszer fel is rúghatja őket. Mert Ő, a törvényhozó, a programozó megteheti.

  Mi nem.

  A csodák mindig az Ő nagyságát prezentálandó történnek.

 4. Shag_Beckur Says:

  Mondjuk én picit másra hegyeztem (volna) ki a postot, bár az is igaz, hogy nem épp kipihenten írtam :)

  Arra akartam célózni, hogy az általunk megismert világegyetem működhet úgy, ahogy a tudósok elképzelik. Mert úgy működik (jelenlegi tudásunk szerint). De azt, hogy ez _önmagától_, vagy a Programozó által teremtetett, sose fogjuk megtudni.

  A másik kiinduális alap az Objektum Orientált Programozás, ami nem engedi meg, hogy egy Objektum belső paramétereit tetszőlegesen változtathasd, hanem különböző függvényeket hívogatva, _előre meghatározott módon_ alakíthatod. Ebből az következik, hogy bármi ami megtörténik, megmagyarázható a tudomány által, még ha nem is a mai tudásával.

  De ez véleményem szerint nem kizáró ok Isten létezésének kérdésében. Szerintem a tudomány és Isten nagyon jól megférmek egymás mellett. Persze nem mindegy, hogy tekintünk a kérdéskörre.

 5. Xabey Says:

  Kedves Hevi!

  Ajánlom figyelmedbe ezt az 1956-os irományt ;)

  http://www.lemontree.hu/egyebkep/linkkep/scifi/miksz/vegso_kerdes.htm

  Nálunk forradalom, Asimov úrnál elborult agy és kis jövőbetekintés ;) Kötelező minden kockának aki még nem ismeri ;) Részben kapcsolódik a posthoz, csak kicsit más megközelítésben. A post eredeti kérdésére pedig a tudomány mai állása szerint szvsz a hit adja meg a kérdést. Vagy hiszel a teremtőben (hívjuk programozónak, Istennek, Allahnak ahogy akarjuk) vagy nem. “Minthogy azonban a kijelentés erősen a terrénumába tartozik, racionális kognitív módon verifikálni aligha lehetséges…” ;)

 6. Shag_Beckur Says:

  Nagyon jó, köszönöm! Régóta akarok Asimovot olvasni, de ez most megadta a kezdő lökést :)

  A post pedig csak egy értelmezés a sok közül. Fontolgatom, hogy írok egy postot a Tudomány és a Katolikus egyház hasonlóságairól. Például mindkettő mereven elutasította, elutasítja a tanításaival ellentétes tanokat. Bár ehhez elég sok háttérmunka kellene, szóval ez még várat majd magára :)

 7. Referencement Montreal Says:

  I really enjoy reading on this internet site , it contains great posts . “Dream no small dreams. They have no power to stir the souls of men.” by Victor Hugo.

Leave a Reply