Archive for September, 2010

Amatőr Csillagászat 1.

Monday, September 27th, 2010

A legutóbbi post óta egyszer még kitelepültünk már két csővel. Telihold volt, tehát a fényszennyezés elég nagy, de a Jupiter és a Galilei-holdak szépen látszottak. A Hold tényleg nem nyújtott túl sokat így, hiszen telibe meg volt világítva, nem volt árnyék, ami kiemelte volna a részleteket. Mostmár tudom ezt is.

 

Két csővel mentünk ki, az enyém egy 70mm-es, 14 éves Carena, tökegyszerű állvánnyal, nulla mechanikával. Alapvetően egész jó kis cső lenne, ha valami normális mechanika lenne alatta. A másik egy 90mm-es Tasco volt, szintén 14 éves, de az már kicsit komolyabb lábakon és mechanikával. Hátrány, hogy elsőre nehéz összerakni, de addigis el tudtunk nézelődni az enyémmel.

 

Szóval volt Hold, Jupiter, aztán megpróbáltunk rátalálni az M57-esre (nem jött össze), majd sikeresen megnéztük már kapkodva az M45-öst.

 

Mivel körülbelül nulla csillagászati előképzettséggel mentem (mentünk) ki, ezért egyrészt büszke vagyok magunkra, mert elég szépen ment a csillagok azonosítása, illetve a csillagról-csillagra ugrálva módszer alkalmazása, ha kerestünk valamit, viszont kicsit naívak is voltunk (voltam), mikor azt hittük (hittem), hogy a mély-ég objektumok ugyanolyan minőségben (de legalábbis kivehetően) fognak megjelenni az okulárban, mint az asztrofotókon. Nos, ez nincs így.

 

Belemásztam most egy kicsit ebbe a témába. Pont időben, hiszen szép tiszta és meleg idő várható az elkövetkező hónapban (nem). Szóval a mély-ég objektumok még egy 200 mm-es csővel is leginkább pacáknak látszanak. Illetve a csillaghalmazok nem, azok szépek akár szabad szemmel is, de egyébként asztrofotó minőséghez asztrofotót kell készíteni.

 

Szóval elkezdtem bújni a makszutov.hu fórumát a Kezdők topic Kezdő témáját már félig kiolvastam és nagyjából kezd körvonalazódni, hogy mi fán is terem ez az amatőr csillagászat és hogy hogy érdemes belevágni.

 

Nem kell kezdésnek Newton távcső 200-as átmérővel. Persze mélyegezni jobb az, hiszen több fényt gyűjt be, de ez mondjuk észlelésnél (természetesen ezt mind fórumról szűrtem le, nem saját tapasztalat. Kéretik úgy kezelni) igazából csak annyit számít, hogy a galaxis paca az csak egy paca, vagy egy kicsit galaxis formájú paca. Asztrofotózni lehet 70-100mm-es akromátokkal is, ez az ami engem igazából érdekel. Na ez az amiben még nem merültem el mélyebben, az egy másik topic, mikor befejeztem ezt, nekilátok annak.

 

Szerencsére mivel itt a rossz idő, van időm eldönteni, hogy ez most csak egy múló szenvedély, vagy komolyabban foglalkoztat a dolog, így legkésőbb tavasszal már a döntéshez képest tudok majd beruházni egy távcsőre. Mondjuk kezdésnek lehet, hogy szerzek egy állványt a saját 70-mm-esemhez, hiszen a Hold, a Jupiter szépen látszott benne, csak nagyon nehéz a célratartás ezzel a kezdetleges megoldással. Aztán jöhetnek a kísérletezgetések, óraszerkezet, webcamera átalakítása, és felszerelése, esetleg az asztrofotózás alapjainak lefektetése. Ha ezen már mennek a dolgok, akkor lehet érdemes váltáson gondolkodni.

 

forrás:

http://makszutov.hu

http://hup.hu/node/93276

http://stella.nefelejcs.com/

Szerk: természetesen nagyobb lencseátmérő több fényt gyűjt, az alakzatok felismerhetőbbek (pl. galaxisok karjai), de nem asztrofotó minőség, mielőtt még azt terjeszteném, hogy tök fölösleges a nagy átmérő.

Jupiter és Hold

Wednesday, September 22nd, 2010

Távcsőben jobban lehetett látni, a fényképezőgép nem adja vissza olyan jól :( A Jupiter holdjait is szépen ki lehetett venni a sávokkal együtt. Sajnos ez egy 14 éves csillagtávcső(?), akkoriban is talán belépőszint lehetett, szóval az élesség és a mozgatás precizitása nem túl egetverő :( De így is jó móka volt :) Amíg fel nem idegesítettem magam, hogy sose tudom rendesen megtalálni a Jupitert.

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold