Archive for the ‘shag-blog’ Category

Válasz

Wednesday, April 20th, 2011

Miért is? Csak forrást jelölt és az egész post itt van, nem az, hogy 3 mondat, és bővebb infó itt: XY.hu

Utóbbi esetben igazad lenne. Lehet reklámnak is nevezni, szerintem csak pontos forrásmegjelölés, ami amúgy meg elvárható.

4. nap

Saturday, April 2nd, 2011

Súly: 104.8

Reggeli: pizzás izé

Ebéd: McFarm menü

Uzsonna: 1 db. bögrés leves

Vacsora: bélszín gombával, sültkrumplival, Négy-sajtos sülthús rizzsel

Mozgás: paintball

Na, ma végre eljutottam oda, hogy kipróbáljam a Paintballt :) A tegnapi iszogatás után másnaposan és félig kómásan, alig egy óra késéssel értünk a pályára és vetettük bele magunkat a küzdelembe. Szerencsére pont, mikor megérkeztünk, akkor lett vége az aktuláis körnek, így nem is kellett sokat várakozni, máris lőhettünk. Szabinával, a késők büntetéseként külön csapatba kerültünk. Megyegyeztünk, hogy egymást nem lőjük, ezt sikerült is nem betartani :)

Első pályánk egy erdei pálya volt, CTF (Capture The Flag) módban. Mivel első játék volt, maradtam védeni, de ahogy láttam, az volt a taktikánk, hogy maradunk és védünk, így senki nem ment az ellenfél zászlójáért (nem igazán bírtam odafigyelni, ugye az említett okok). Először a bal oldalt kezdtem figyelni, de aktivitás híján eluntam, így átnéztem kicsit a jobb oldal felé, ahonnan meg is jött a várva várt csipet-csapat. Az aktuláis fedezékem nem nyújtott megfelelő támadási pozíciót (vagyis nem tudtam lőni senkit, mert elbújtak, vagy a faágak fogták fel a lövéseket), ezért taktikailag úgy határoztam, hogy elsurranok még jobbrább és oldalba támadom a támadókat (legjobb védekezés a támadás, ugye).

Utólag kicsit véleményes a felfedezett fedezékem (nyelvi bravúrok már mondatok óta, bruhaha!), ugyanis maga az árok bár még a pálya része volt, de ha elkezdenek engem lőni, akkor már kifelé lőnek a biztonsági zóna felé, ami viszont nem vicces. De végülis erre nem került sor, mert: átrohantam a fedezékemből, lehuppantam az árok mélyére és rájöttem az előrelátásom teljes hiányára: sikerült kicsit lezúznom a lábam az árok mélyén heverő köveken. Miután magamban leszidtam szegény hülye fejemet, elkezdtem az árok széle felé kúszni kikacsintás céljából.

Első kacsintásra, az ötlet jó volt, de eredménytelen, hiszen ugyanúgy nem láttam semmit a támadókból, viszont legalább kényelmetlen a kényszerített testhelyzet. Ámde nem kellett sokat várni, mégiscsak ért valamit a helyváltoztatásom, mert a támadó srác nem figyelte, nem látta, nem érdekelte, hogy átkaroltam, így szépen ki is bújt a fedezékéből, természetesen az én árokbeli szemszögemhez képest. Így már csak pár lövés választott el attól, hogy begyűjtsem első fragemet, amit végülis behúzhattam kb. 2-3 találattal és egy válasz sikollyal együtt.

Mentünk tovább a következő pályára, ami épületharc volt és nem nyerte el a tetszésem. Kezdjük ott, hogy az első körben 15 másodperc és ugyanennyi méter után Rudi olyan szépen leszedett kettőnket, hogy öröm volt tapogatni utána a sebeinket. De legalább rá tudtam gyújtani. Második kör se volt sokkal jobb, ott bár tovább bírtam, de egy meggondolatlan külső előrerohanás után Evelin olyan szépen hátbasorozott 2 méterről, hogy megértettem, hogy a meggonolatlanságnak ára van. Fájdalmas ára. Utána kifejtette, hogy inkább csak szólni akart, hogy megvagyok, de megijedt, hogy megforulok, így inkább segített kicsit megmasszírozni a lapockámat két golyóval.

Következő, harmadik pályánk az un. dzsungel volt. Szeretem az erdei pályákat, nekem jobban tetszik. Szintén zászló, szintén maradtam hátul. Itt már nem emlékszem, talán volt 1 fragem, de tök nem vagyok benne biztos. Itt meg a 200 db lőszerem fogyott ki, pedig nem is gondoltam volna, hogy már ennyit ellőttem, így ki a safety-pointhoz, lőszert vételezni, majd vissza. Semmi gond, kocogtam egy kicsit. Mikor már csak egyedül én voltam védő szerepben a bázisunkon és a többiek vígan közeledtek felém zászlórablási szándékkal, rá kellett jönnöm, hogy ez nem az a játék, ahol a hiba megbocsájtható. Először is, a kettő támadó helyett háromra számítottam, így védenem kellett azt az oldalamat is, ahonnan a fantom ellenség lőtte rám a fantom golyókat, másrészt eltaktikáztam magam és a zászló figyelése helyett inkább az ugra-bugrálás művészetét gyakoroltam. Meg is lett az eredménye, Rudi felkapta és meg is nyerte a másik csapatnak a kört. Itt esett meg Szabinával az első komolyabb tűzharcunk. Bár megígérük, hogy egymásra nem, de mégis VISSZALŐTT… hát ilyet.

Itt sajnos csak 1 kört voltunk, pedig jó lett volna visszavágó, mindegy. Jött a köv. pálya, szintén épületharc (mondtam már hogy utálom?). Mi a támadószerepben, másik csapat a védők (leléptek tőlük páran, létszámfölényben mi támadtunk). Maradtam kint ablakon belövöldözőnek, sikerült is egy terroristát likvidálnom. Ezen kívül eseménytelen volt, mire bejutottam az épületbe, senki se volt, akire lőhettem volna.

Második és egyben utolsó körnél szintén kívülről kezdtem, majd betévedtem az épületbe, csak azért, hogy rögtön le is lőjenek. Ki, vissza, mert a lőszert el kell lőni, ekkor a csapattársam adott egy kis lelki és fizikai támogatást kívülről, az ablakon át belőve. Szépséghiba: én voltam a célpont. Fájt. Fizikailag inkább, mint lelkileg. Utána még egy kis tűzpárbaj Rudival, mikoris kifogytam a lőszerből, így hangos óbégatások közepette, hogy még véletlenül se nyissanak rám tüzet (mondtam már, hogy fáj??) elhagytam a pályát.

Ezzel be is fejeztük a lövöldözést. Engem szépen kihozott ez a kis mozgás és a friss levegő a másnaposságból, bár a fáradtság azért még megmaradt. Fegyver leadása, átöltözés, indulás helyett egy kis logisztikai feladat megoldása (Rudi motoros sisakját véletlenül elvitte az az autó, amibe be lett pakolva), majd hazaérkezés, és saját marker beszerzésén való gondolkodás és közelebbi pályát nézegetés :)

Airsoftot még mindig ki akarnám próbálni, de oda vagy összeszokott csapat kell, vagy nagyon fair emberek, hiszen az airsoft golyó nem hagy nyomot, bemondásra megy a találat jelzése. Amit furcsállottam magamban, illetve lehet, hogy csak a fegyver jellemzője miatt, de nem igazán használtam a célgömböket. Inkább golyó röppálya alapján célóztam. Sajnos ahogy észrevettem, ezek a fegyverek, amiket kaptunk 3-4 és 15-20 méter közt hatékonyak csak. 3-4 méter alatt nagyon fáj a találat, 15 méter fölött meg nagyot esik a lövedék. Maximális lőtáv ezzel kb. 25-30 méter lehetett, de egyrészt nem volt ilyen pálya, másrészt akkor a célzás már inkább hasonlított volna egy ágyúéhoz, mint kézifegyveréhez.

Összességében tetszett, megyünk legközelebb is, hiszen leszámítva azt a pár lila foltot, nagyon nagy élmény volt és nagyon jó mozgás.

2. nap

Friday, April 1st, 2011

Súly: 104.3

Reggeli: -

Ebéd: saláta, 1 db főtt tojás, 1 rántott csirkecomb

Uzsonna: 1 db banán

Vacsora: sült krumpli, rántott hús, almapaprika, csemege uborka, banán

Vacsora2: rántott hús, vékony szelet kenyér

Séta: kb. másfél km

Ma semmi extra, fáradt vagyok.

Hó 2010

Saturday, November 27th, 2010

Idén is esett. idén is meglepő volt, idén is sok a nyári gumis.

Amatőr Csillagászat 1.

Monday, September 27th, 2010

A legutóbbi post óta egyszer még kitelepültünk már két csővel. Telihold volt, tehát a fényszennyezés elég nagy, de a Jupiter és a Galilei-holdak szépen látszottak. A Hold tényleg nem nyújtott túl sokat így, hiszen telibe meg volt világítva, nem volt árnyék, ami kiemelte volna a részleteket. Mostmár tudom ezt is.

 

Két csővel mentünk ki, az enyém egy 70mm-es, 14 éves Carena, tökegyszerű állvánnyal, nulla mechanikával. Alapvetően egész jó kis cső lenne, ha valami normális mechanika lenne alatta. A másik egy 90mm-es Tasco volt, szintén 14 éves, de az már kicsit komolyabb lábakon és mechanikával. Hátrány, hogy elsőre nehéz összerakni, de addigis el tudtunk nézelődni az enyémmel.

 

Szóval volt Hold, Jupiter, aztán megpróbáltunk rátalálni az M57-esre (nem jött össze), majd sikeresen megnéztük már kapkodva az M45-öst.

 

Mivel körülbelül nulla csillagászati előképzettséggel mentem (mentünk) ki, ezért egyrészt büszke vagyok magunkra, mert elég szépen ment a csillagok azonosítása, illetve a csillagról-csillagra ugrálva módszer alkalmazása, ha kerestünk valamit, viszont kicsit naívak is voltunk (voltam), mikor azt hittük (hittem), hogy a mély-ég objektumok ugyanolyan minőségben (de legalábbis kivehetően) fognak megjelenni az okulárban, mint az asztrofotókon. Nos, ez nincs így.

 

Belemásztam most egy kicsit ebbe a témába. Pont időben, hiszen szép tiszta és meleg idő várható az elkövetkező hónapban (nem). Szóval a mély-ég objektumok még egy 200 mm-es csővel is leginkább pacáknak látszanak. Illetve a csillaghalmazok nem, azok szépek akár szabad szemmel is, de egyébként asztrofotó minőséghez asztrofotót kell készíteni.

 

Szóval elkezdtem bújni a makszutov.hu fórumát a Kezdők topic Kezdő témáját már félig kiolvastam és nagyjából kezd körvonalazódni, hogy mi fán is terem ez az amatőr csillagászat és hogy hogy érdemes belevágni.

 

Nem kell kezdésnek Newton távcső 200-as átmérővel. Persze mélyegezni jobb az, hiszen több fényt gyűjt be, de ez mondjuk észlelésnél (természetesen ezt mind fórumról szűrtem le, nem saját tapasztalat. Kéretik úgy kezelni) igazából csak annyit számít, hogy a galaxis paca az csak egy paca, vagy egy kicsit galaxis formájú paca. Asztrofotózni lehet 70-100mm-es akromátokkal is, ez az ami engem igazából érdekel. Na ez az amiben még nem merültem el mélyebben, az egy másik topic, mikor befejeztem ezt, nekilátok annak.

 

Szerencsére mivel itt a rossz idő, van időm eldönteni, hogy ez most csak egy múló szenvedély, vagy komolyabban foglalkoztat a dolog, így legkésőbb tavasszal már a döntéshez képest tudok majd beruházni egy távcsőre. Mondjuk kezdésnek lehet, hogy szerzek egy állványt a saját 70-mm-esemhez, hiszen a Hold, a Jupiter szépen látszott benne, csak nagyon nehéz a célratartás ezzel a kezdetleges megoldással. Aztán jöhetnek a kísérletezgetések, óraszerkezet, webcamera átalakítása, és felszerelése, esetleg az asztrofotózás alapjainak lefektetése. Ha ezen már mennek a dolgok, akkor lehet érdemes váltáson gondolkodni.

 

forrás:

http://makszutov.hu

http://hup.hu/node/93276

http://stella.nefelejcs.com/

Szerk: természetesen nagyobb lencseátmérő több fényt gyűjt, az alakzatok felismerhetőbbek (pl. galaxisok karjai), de nem asztrofotó minőség, mielőtt még azt terjeszteném, hogy tök fölösleges a nagy átmérő.

Jupiter és Hold

Wednesday, September 22nd, 2010

Távcsőben jobban lehetett látni, a fényképezőgép nem adja vissza olyan jól :( A Jupiter holdjait is szépen ki lehetett venni a sávokkal együtt. Sajnos ez egy 14 éves csillagtávcső(?), akkoriban is talán belépőszint lehetett, szóval az élesség és a mozgatás precizitása nem túl egetverő :( De így is jó móka volt :) Amíg fel nem idegesítettem magam, hogy sose tudom rendesen megtalálni a Jupitert.

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

hold

Lángos

Monday, August 30th, 2010

Barátnőmmel csináltunk lángost. Nagyon finom recept, nagy sikere volt. Nem nagy, rendes lángos méretűre szaggattuk, hanem kis tenyérnyiekre, kis nasi gyanánt. Szokásos fokhagyma + tejföl + sajt (+ bacon). Tegnap az egyfalatos szeletelt virsli és újhagyma a tésztába csavarva és kisütve volt a téma. Nagyon jó, csak kicsit talán kisebb lángon kellett volna sütni, belül nem sült át rendesen a tészta.

Holnapra hosszában félbevágott virsli és hagyma kombináción gondolkozunk, szintén tésztába csavarva, esetleg kis mustárral megtoldva belül. Kíváncsi vagyok milyen lesz.

Amúgy a lángostésztát megborsozni mennyire jó ötlet?

Szerelmes dal? Olvassuk el a szöveget

Wednesday, August 25th, 2010

“Egyes dalai durva szövegük miatt vihart kavartak. A Jeanny címűt például Németországban és Hollandiában számos DJ nem volt hajlandó műsorára tűzni. Ennek oka az volt, hogy a szám egy fiatal lány eltűnését meséli el a tettes szempontjából. A dalhoz készült videoklip csak felerősítette a kritikus hangokat.” [link]

NOTE: Lines in italics were in English in the original German version.

Jeanny, Jeanny…

[spoken] Newsflash, newsflash…

“Official government reports…” (all in English)

Jeanny, Jeanny…

Jeanny, come, come on
Stand up please
You’re getting all wet
It’s getting late, come
We must leave here
Out of the woods
Don’t you understand?

Where is your shoe?
You lost it
When I had to show you the way
Which of us lost?
You, yourself?
I, myself?
Or… we ourselves?

Jeanny, quit livin’ on dreams
Jeanny, life is not what it seems
Such a lonely little girl in a cold, cold world
There’s someone who needs you
Jeanny quit livin’ on dreams
Jeanny, life is not what it seems
You’re lost in the night
Don’t wanna struggle and fight
There’s someone who needs you

It’s cold
We must leave here
Come
Your lipstick is smeared
You bought it and
And I saw it
Too much red on your lips
And you said, “Leave me alone”
But I saw right through you
Eyes say more than words
You need me, don’t you, hmmmh?
Everyone knows, that we’re together
From today,
Now I can hear them, they are coming!

They’re coming!
They are coming to get you.
They won’t find you.
Nobody will find you!
You’re with me.

Jeanny quit livin’ on dreams…

[spoken] Newsflash:
In the last months the number of missing persons has dramatically increased. The latest account from the local police reports another tragic case. It is a matter of a nineteen year old girl who was last seen two weeks ago. The police have not excluded the possiblity that a crime has been committed.

Jeanny…

Jeanny, quit livin’ on dreams…

——————————————-

“A Where the Wild Roses Grow egy alternatívrock-dal, mely az ausztrál Nick Cave and the Bad Seeds csapat 9. albumán (Murder Ballads) található. A dal Kylie Minogue és Nick Cave duettje.” [link]

CHORUS:
They call me The Wild Rose
But my name was Elisa Day
Why they call me it I do not know
For my name was Elisa Day

From the first day I saw her I knew she was the one
As she stared in my eyes and smiled
For her lips were the colour of the roses
They grew down the river, all bloody and wild

When he knocked on my door and entered the room
My trembling subsided in his sure embrace
He would be my first man, and with a careful hand
He wiped the tears that ran down my face

CHORUS

On the second day I brought her a flower
She was more beautiful than any woman I’d seen
I said, ‘Do you know where the wild roses grow
So sweet and scarlet and free?’

On the second day he came with a single rose
Said: ‘Will you give me your loss and your sorrow?’
I nodded my head, as I layed on the bed
He said, ‘If I show you the roses will you follow?’

CHORUS

On the third day he took me to the river
He showed me the roses and we kissed
And the last thing I heard was a muttered word
As he stood smiling above me with a rock in his fist

On the last day I took her where the wild roses grow
And she lay on the bank, the wind light as a thief
As I kissed her goodbye, I said, ‘All beauty must die’
And lent down and planted a rose between her teeth

CHORUS

Szerintem érdekes…

Ezen kiakadtam

Sunday, August 8th, 2010

Azért ez nem semmi. Nem gondoltam volna, hogy ennyire komolyan benne volt a zenében is. Méghozzá Blues. Színésztől nem láttam/hallottam még ilyen igényes produkciót, ld. David Hasselhoff minősíthetetlen pop-nyál dalait.

És BB Kinggel is játszott együtt. Ez eszméletlen. És mekkora szájharmónika szólót lenyom. Állat.

Soggy Bottom Boys – I Am A Man Of Constant Sorrow

Sunday, August 8th, 2010

I am a man of constant sorrow
I’ve seen trouble all my days
I’ll bid farewell to old Kentucky
The place where I was born and raised
(The place where he was born and raised)

For six long years I’ve been in trouble
No pleasure here on earth I found
For in this world I’m bound to ramble
I have no friends to help me now
(He has no friends to help him now)

It’s fare thee well my old true lover
I never expect to see you again
For I’m bound to ride that northern railroad
Perhaps I’ll die upon this train
(Perhaps he’ll die upon this train)

You can bury me in sunny valley
For many years where I may lay
And you may learn to love another
While I am sleepin’ in my grave
(While he is sleepin’ in his grave)

Maybe your friends think I’m just a stranger
My face you never will see no more
But there is one promise that is given
I’ll meet you on God’s golden shore
(He’ll meet you on God’s golden shore)